Maklumat am

Spesies hutan merpati dan liar

Merpati dari zaman purba dekat dengan lelaki itu. Mereka menjadi ayam kira-kira 5,000 tahun lalu. Bersama lelaki, burung-burung ini tersebar di seluruh dunia. Dan hari ini merpati boleh dilihat di setiap negara dan hampir setiap benua. Semua burung merpati liar bukan sahaja mempunyai perbezaan luar, setiap spesies mempunyai sifat dan tabiatnya sendiri. Itulah yang akan kita bincangkan dalam artikel kami.

Burung merpati liar - apakah mereka?

Pada masa ini, sukar untuk membayangkan taman bandar, dataran pusat, atau taman permainan tanpa merpati. Mereka sentiasa mendapati diri mereka di mana anda boleh mendapatkan sekeping roti dari seseorang atau mengambil kue yang digugurkan oleh seorang anak.
Menurut tulisan Alkitab, itu adalah merpati yang membawa kepada Nuh berita bahawa bumi muncul dari bawah air. Umat ​​Islam meletakkan burung ini di peringkat orang kudus, kerana ia membawa air di paruh Muhammad.

Merpati menerima populariti yang besar apabila tidak ada cara komunikasi. Kemudian, seperti yang diketahui, apa yang dipanggil merpati pasca digunakan di mana-mana. Burung ini boleh menavigasi sepenuhnya medan dan terbang dengan kelajuan 65 km sejam.

Perlu diingat bahawa merpati itu tergolong dalam susunan burung, keluarga merpati, di mana terdapat lebih daripada 280 spesies. Banyak spesies burung merpati liar yang pupus. Dari spesies yang masih hidup patut mendapat perhatian khusus Vyakhir, Blue Dove, Gorlitz.

Merpati liar, tidak seperti spesies hiasan kebudayaan, tidak sarang dekat rumah seorang lelaki. Burung-burung ini lebih suka membina sarang mereka di tebing sungai-sungai, di batu-batu dan tempat-tempat lain jauh dari manusia. Sebagai peraturan, mereka bersarang di tanah jajahan dan setiap pasangan dalam sarang sentiasa mempunyai 2-3 telur. Kadang-kadang merpati liar dibiakkan di rumah merpati domestik, antaranya Common Pigeon adalah yang paling popular dan cantik.

Ini adalah salah satu merpati hutan liar terbesar yang hidup di Eropah. Burung ini juga dikenali sebagai Vitutyen. Panjang badannya boleh sekitar 45 cm, ekor mencapai 15-17 cm, dan beratnya boleh berubah dalam 650 gram. Pinggangkan sayapnya lebih dari 70 cm. Apabila Pigeon Kayu dimatikan, sayap mengepakkan sayap boleh didengar.

Merpati itu dibezakan oleh bulu abu-abu kelabu, tetapi di belakangnya warna abu-abu coklat diperhatikan. Dada dan leher adalah warna merah kemerahan. Paruh dan batang adalah merah jambu dengan hujung kuning. Perempuan dan lelaki tidak dibezakan oleh pewarna bulu.

Spesies ini tersebar luas di Turki, Himalaya, Eropah, Iran dan Iraq. Di utara, mereka adalah burung nomad, di zon yang tinggal mereka tidak aktif. Untuk musim sejuk, Pigeon biasa terbang ke Moldova, Asia Utara, dan Transcaucasia. Ia lebih suka hidup dalam hutan konifer, bercampur atau runcing. Di Eropah Barat, anda sering boleh melihatnya di bandar.

Kembali dari hibernasi, merpati menyimpan kawanan, dan kemudian memecah menjadi pasang untuk membuat sarang dan bertelur. Sarang Vykhir dibina pada ketinggian 10-12 cm dari tanah. Burung itu dengan tekun memilih bahan bangunan dan setiap cawangan, sebelum menjadi sebahagian daripada sarang, diperiksa oleh paruh dan hanya kemudian dimasukkan atau dibuang.

Burung-burung ini sangat berhati-hati dan tidak suka kebimbangan. Jika anda secara tidak sengaja menakutkan seperti merpati dan mengusirnya dari sarang, maka, kemungkinan besar, ia tidak akan kembali lagi.

Wanita itu meletakkan 2 telur, dan ibu bapa mereka mengeram mereka. Selepas 15-17 hari anak ayam muncul. Ibu bapa merpati merpati dengan makanan istimewa, yang terbentuk pada burung dewasa di kambing. Ia mengenai susu merpati. Nestling meminumnya, menurunkan paruh pada ibu bapa. Selepas beberapa hari, mereka mencuba makanan biasa, dan secara literal dalam 1.5 bulan mereka sudah belajar untuk terbang.

Pigeon Kayu memakan makanan tumbuhan. Asas dietnya - biji-bijian tumbuhan, biji, acorns, kacang. Boleh juga makan beri, herba. Merpati liar ini mencari makanan bukan sahaja di dahan pokok. Mereka tidak takut untuk mengumpul biji-bijian atau buah-buahan yang jatuh dari tanah. Walaupun saiz dan berat, burung merpati ini boleh dengan mudah digantung di cawangan, dan terbalik untuk mendapatkan buah atau nutlet.

Musuh utama mereka adalah burung mangsa. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini jumlah mereka berkurangan, yang membawa kepada peningkatan populasi burung merpati liar. Juga, kuk boleh diburu oleh kancing yang boleh memanjat pokok. Di atas tanah di hutan, musang dan badak dianggap sebagai musuh mereka. Dan sejak Pigeon Biasa adalah burung yang besar dan agak berat, ia tidak boleh melambung dengan cepat.

Di sesetengah negara yang mempunyai populasi burung merpati liar yang besar, mereka dianggap sebagai perosak, jadi mereka dihancurkan tanpa ampun. Dan setiap tahun ribuan burung liar ditembak, kebanyakannya Vykhirey. Merpati kayu biasa meluas di seluruh Eropah. Dan walaupun mempertimbangkan fakta bahawa dia sedang diburu dan penembakan berskala besar dilakukan, kehilangan spesies ini tidak terancam.

Burung merpati batu

Jenis merpati yang paling biasa, yang namanya berkaitan langsung dengan warna bulu. Ia kelihatan seperti merpati berbatu liar, tetapi mereka boleh dibezakan oleh ciri utama - ekor yang lebih gelap. Perwakilan burung ini lebih suka menetap di dataran tinggi dan membina sarang di atas batu. Mereka juga boleh dilihat di hutan dan bandar-bandar besar. Spesies merpati ini memilih gaya hidup yang tidak aktif, tetapi ini tidak selalu berlaku, dan burung boleh terbang ke benua yang berlainan.

Burung merpati itu terkenal kepada kita semua, kerana burung-burung ini hidup di bandar kita. Kemunculan merpati berbeza dengan jantina. Ciri khas lelaki adalah panjang sayap. Secara purata, saiznya berada dalam 220 mm. Dalam betina panjang sayap adalah 215 mm.

Merpati abu-abu makan terutamanya biji-bijian pelbagai tumbuhan. Makanan istimewa kegemarannya adalah gandum. Burung mengambil bijirin dari tanah, dengan itu membawa manfaat ketara, yang dinyatakan dalam pembersihan ladang.

Secara semula jadi, mereka membina sarang mereka di mana pemangsa tidak dapat mengatasi mereka. Dalam suasana bandar, Dove lebih suka menetap di bawah bumbung bangunan atau di loteng. Sarang itu terbentuk dari cawangan, dan juga rumput. Mencari bahan ini terlibat dalam lelaki. Tugas wanita adalah untuk membuat sarang itu sendiri.

Tempoh pembiakan burung secara aktif adalah pada awal musim bunga dan berlangsung sehingga musim luruh. Sesetengah pasangan kadang-kadang bersarang di musim sejuk. Satu pasangan setahun boleh membuat 3-5 cengkaman.

Burung elegan yang hidup terutamanya di expanses hutan-padang rumput Ukraine, Moldova dan di wilayah selatan negara-negara Eropah dan bukan sahaja. Selalunya, burung merpati liar ini dijumpai semasa penerbangan di musim gugur atau musim bunga. Panjang badan mencapai kira-kira 27 cm, berat badan - sehingga 200 gram. Warna bulu berwarna coklat kelabu dengan jalur hitam yang berbeza di bahagian belakang leher. Terdapat 18 spesies merpati penyu, yang menetap di Asia, Afrika dan Australia.

Ia adalah spesies burung merpati liar, yang terkenal dengan warna bulu yang cantik. Di leher terdapat warna malachite yang berbeza. Sayap berwarna kelabu, membosankan, di ekor bulu gelap dengan jalur hitam. Merpati ini mempunyai penduduk yang besar di China, Kazakhstan, Turki, Afrika dan Siberia. Ia lebih suka tinggal di hutan, di mana terdapat banyak pokok dengan belahan.

A klintuh adalah burung hutan. Ia boleh ditemui di sebuah gua bicar atau hutan linden, di mana di dalam pohon berongga ia membentuk sarangnya. Untuk tujuan ini, gunakan ranting kering. Masa pembiakan bermula dengan agak tersembunyi. Agar tidak dapat diperhatikan, laki-laki yang menyusu menyembunyikan di antara pokok tebal. Apabila keadaan berbahaya timbul, dia tiba-tiba berlepas, bersembunyi di sebalik pokok.

Ketahui lebih lanjut

Kursk turmans terbang tinggi dan cantik

Satelit tetap penduduk bandar - burung merpati biru

Kavminvodskie tulang pipi tanpa kepala - burung merpati Iran yang cantik dan liar

Merpati liar: ciri-ciri

Wakil-wakil spesies liar dipenuhi setiap hari di jalan-jalan di bandar mereka. Mereka tergolong dalam keluarga merpati, di mana terdapat lebih daripada 280 spesies yang berbeza. Ciri membezakan utama dalam cara hidup individu liar adalah penempatan sarang mereka dari rumah orang. Tempat-tempat utama untuk sarang, mereka memilih batu, tebing sungai dan tempat-tempat yang jauh dari penghidupan manusia. Burung liar sentiasa bersarang di tanah jajahan kecil. Secara praktikal, dalam semua sarang pasangan, seseorang dapat menemui sehingga tiga telur.

Sesetengah petani ayam membiakkan burung merpati seperti di rumah, di mana mereka membina rumah merpati khas.

Spesies Pigeon liar

Pada pandangan pertama, nampaknya semua burung merpati liar sama seperti satu sama lain, tetapi sebenarnya ia tidak. Terdapat beberapa jenis kumpulan ini.

Burung itu menerima nama itu kerana warna kebiruannya. Ciri utama penampilannya adalah ekor naungan gelap. Ia adalah ekor yang membezakan spesies ini dari wakil genus genus. Habitat utama burung-burung ini adalah di Eropah dan beberapa negara di Asia dan Afrika. Cara hidup individu sedemikian tidak aktif, dan mereka meletakkan sarang mereka di atas batu.

Penampilan pertama burung spesies ini dicatatkan di Indonesia. Habitat utama mereka adalah hutan bakau, mereka membina sarang di pokok. Warna bulu berwarna perak-kelabu, kerana bulu ini dan mendapat nama ini. Panjang burung adalah kira-kira 40 sentimeter. Ciri khas adalah tepi tepi sayap hitam dan teduh hijau belakang leher.

Burung ini sangat mirip dengan merpati kelabu, tetapi pada masa yang sama mereka mempunyai perbezaan tertentu, iaitu: ekor cahaya panjang dan paruh hitam. Ciri utama adalah saiz mereka - burung merpati berbatu jauh lebih kecil daripada saudara mereka. Habitats: gunung Tibet dan Altai.

Whitechest

Merpati berbusa putih sangat mirip dengan yang berbatu, tetapi mempunyai satu perbezaan yang signifikan - kehadiran bulu putih.

Ia adalah warna putih pada bahagian bawah badan yang membantu membezakan burung-burung ini dari spesies lain.

Dalam penampilan, burung merpati sangat mirip dengan merpati biasa, tetapi perbezaannya adalah keanggunan mereka. Bulu sayap kura-kura penyu dilengkapi dengan jalur putih. Panjang individu dewasa mencapai 30 sentimeter. Warna utama burung ini berwarna coklat.

Kaki adalah merah, sayap ditunjuk, dan ekor berbentuk baji.

Terdapat subspesies berikut:

Little Dove dibezakan oleh "ketawa" yang luar biasa, yang sangat mirip dengan manusia. Juga, jenis kura-kura penyu ini mempunyai kepercayaan yang tinggi, yang sering menyebabkan kematian burung. Yang paling biasa ialah burung merpati kecil di Asia dan Afrika. Spesies ekor pendek tinggal di China dan Semenanjung Indochina. Ia tidak boleh wujud dalam penangkaran, kerana ia sangat aktif dan mudah alih. Saiz burung adalah kecil, panjang badan adalah kira-kira 22 sentimeter. Perempuan mempunyai dimensi yang lebih kecil.

Wakil-wakil dari perangkap penyu cincin paling sering dijumpai di Rusia, kurang kerap di negara-negara Afrika dan Asia. Burung merpati lebih dekat dengan habitat manusia, dan kadang kala meletakkan sarang mereka di bangunan kediaman. Bagi penampilan, bulu berwarna coklat kelabu, dada dan leher mempunyai warna merah jambu.

Darah penyu Siberia adalah wakil terbesar genus ini. Dalam penampilan ini sangat mirip dengan burung merpati yang biasa. Julat - Siberia Selatan, Timur Jauh dan Transbaikalia.

Serangga penyu biasa mempunyai banyak kesamaan dengan penampilan merpati biasa. Perbezaan utama ialah keanggunan bentuk dan saiz badan yang lebih kecil - berat purata seorang dewasa ialah 120 gram. Habitat Eropah, Asia dan Afrika Utara.

Spesies merpati hutan

Merpati hutan adalah burung yang ringan, tetapi dengan badan yang agak berotot, kepala kecil dan paruh yang tajam. Pemakanan mereka adalah berasaskan makanan sayuran.

Spesies utama merpati hutan adalah:

Perwakilan terbesar burung merpati hutan adalah burung merpati kayu. Kebanyakannya hidup di Eropah. Panjang keseluruhan tubuhnya adalah 40 sentimeter, dan beratnya kira-kira 600 gram. Tempat yang paling biasa untuk susunan sarang adalah pokok tinggi di hutan konifer dan campuran. Sarang mempunyai struktur khas yang mewujudkan bahagian bawah cahaya yang tercerahkan. Burung musim sejuk duduk di negara-negara hangat, dan kembali pada awal musim bunga, sekitar pertengahan bulan Mac. Harus dikatakan bahawa dalam tempoh ini burung-burung memecah menjadi pasangan dan memulakan masa kawin.

Burung ini mempunyai warna yang menarik, yang tidak membenarkan ia dikelirukan dengan wakil merpati lain. Bulu utama mempunyai warna biru kehijauan, lehernya berwarna hijau-hijau, dan kambingnya merah-merah.

Panjang purata keseluruhan badan burung ialah 30-32 sentimeter. Klintuh agak biasa di seluruh dunia. Wakil-wakil spesies ini boleh didapati di Eropah, di Turki, Siberia Barat dan China.

Juga, burung-burung diperhatikan di barat laut Afrika, Kazakhstan dan Tajikistan. Hampir semua wakil spesies ini membuat sarang mereka di hutan bercampur dan gugur. Sarang terletak di dalam pokok-pokok busuk, di mana kawin dan brooding berlaku.

Ciri kandungan merpati liar

Asas pembiakan yang betul dan berjaya ialah pemilihan pasangan yang berjaya yang akan membiak dan memberi anak yang sihat. Pemilihan pasangan yang betul mesti dibuat terlebih dahulu, sebelum permulaan tempoh bersarang.

Fokusnya adalah untuk membuat dovecotes. Untuk burung merpati liar, adalah penting bahawa ia adalah luas, dengan banyak cahaya semulajadi. Juga, bilik perlu dilengkapi dengan pengumpan, peminum dan sarang.

Yang terakhir harus dipasang di tempat yang paling gelap dari dovecote. Ia juga perlu untuk melengkapkan tempat untuk rekreasi burung, yang juga perlu diletakkan di tempat gelap. Jangan lupa tentang pembasmian kuman dovecot, kerana ini akan melindungi burung dari penyakit dan jangkitan.

Jangka hayat individu liar sering tidak sampai 5 tahun. Ini adalah kerana spesifikasi kumpulan ini, serta keadaan hidup. Burung merpati dalam negeri hidup lebih lama daripada individu liar. Purata jangka hayat mereka adalah 30 tahun, dan dalam beberapa kes mencapai 35 tahun.

Bagaimana untuk dijinakkan

Pembukaan burung merpati yang berjaya ialah hanya satu orang yang harus melakukan ini dan memberi makan kepada burung itu, yang kemudian akan menjadi pemiliknya. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa merpati mesti tahu dari siapa ia menerima makanan, dan siapa yang tidak seharusnya takut pada masa akan datang.

Kesukaran menjinakkan adalah jenis burung liar. Hakikatnya adalah bahawa burung-burung seperti itu tidak menyukai masyarakat manusia, dan juga sangat berhati-hati. Untuk setiap wakil jenis ini, anda mesti mencari pendekatan anda sendiri.

Cara utama untuk menjinakkan merpati liar atau merpati adalah melalui perut.

Pakar mengatakan bahawa wanita lebih mudah dijinakkan daripada lelaki. Oleh itu, langkah pertama ialah mencari siapa yang berada di tangan anda - lelaki atau perempuan. Jika wanita itu berjaya jinak, maka dia pasti akan menarik lelaki itu di belakangnya. Untuk memahami masa untuk menjinakkan burung merpati, anda perlu tahu bahawa burung-burung ini makan 2 kali sehari: pada waktu pagi dan petang, jadi anda harus memancing mereka dalam selang masa ini. Ia juga bernilai meneroka persoalan diet merpati liar.

Umpan utama dan paling disukai untuk merpati adalah biji bunga matahari, bijirin dan biji gandum - pakar mencadangkan untuk merayu merpati dengan produk ini. Tetapi jangan lupa bahawa diet burung liar sering terdiri daripada buah-buahan, buah dan serangga.

Sebelum memulakan umpan, anda harus memahami bahawa proses ini akan mengambil masa lebih dari satu hari, atau lebih dari satu minggu - pendebungaan individu liar berlangsung beberapa bulan. Ia juga penting untuk memahami bahawa kebanyakan burung akan terbang di hadapan seseorang dan mungkin tidak lagi kembali, hanya yang paling berani akan kekal.

Oleh itu, adalah penting untuk tidak menakutkan burung, tetapi untuk mula berkenalan dengan mereka secara beransur-ansur. Untuk ini, perlu ditunjukkan kepada mata semasa makan untuk masa yang singkat dan tidak membuat pergerakan tiba-tiba. Secara beransur-ansur, masa yang dihabiskan di hadapan burung mesti ditingkatkan. Selepas memberi makan pada jarak jauh, anda boleh mula mencuba untuk memberi makan dari tangan. Adalah penting untuk tidak melakukan ini tiba-tiba dan sebelum ini apabila merpati sudah sedikit digunakan untuk pencari nafkah. Umpan dari tapak tangan anda perlu apabila merpati dengan tenang makan makanan dari feeder di hadapan seseorang.

Pada masa ini mereka berasa selamat dan tahu bahawa orang ini tidak menimbulkan ancaman kepada mereka.

Makan dari tangan kelihatan seperti ini:

  1. Pertama anda perlu menuangkan makanan di sawit.
  2. Kemudian perlahan-lahan meregangkannya ke sisi burung. Pergerakan tajam pada titik ini harus dielakkan, dan untuk hasil yang lebih baik, anda perlu menetapkan tangan anda. Pada percubaan pertama, 1 atau 2 burung boleh mendekati sawit, tidak lebih. Selanjutnya, bilangan burung akan meningkat.

Apa yang perlu diberi makan

Pemakanan burung liar hendaklah termasuk komponen berikut:

  • barli,
  • gandum,
  • biji bunga matahari,
  • buah-buahan,
  • roti
  • bubur nasi
  • rapeseed

Dalam istilah peratusan, diet lelaki dewasa bersaiz sederhana kelihatan seperti ini:

  • millet - 20%
  • perkosaan - 10%,
  • gandum - 30%,
  • jagung - 10%
  • biji bunga matahari - 10%,
  • oatmeal - 10%,
  • rami rebus - 10%.

Bolehkah makan merpati liar

Jangan mengesyorkan untuk makan wakil-wakil jenis liar dalam makanan. Untuk tujuan masakan, individu yang ditanam di rumah persendirian adalah paling sesuai. Pengharaman makan adalah cara hidup burung-burung ini, kerana mereka makan segala yang mereka temukan di jalan dan bahkan di sampah, dan juga minum air dari lopak, kemudaratannya sangat tinggi bagi manusia.

В заключение можно сказать, что разводить диких птиц вполне возможно, если заранее запастись необходимыми знаниями, терпением и инвентарём.

Распространённые виды

Всего на планете орнитологами обнаружено и описано более 280 видов диких птиц, относящихся к семейству голубеобразных. Большинство разновидностей на сегодняшний день уже исчезло, а оставшиеся сумели неплохо приспособиться к современным условиям и близости человека.

Наиболее распространены в нашей стране несколько видов.

  1. Вяхирь – наиболее известный на территории Европы тип.
  2. Сизый.
  3. Серый.
  4. Скалистый.
  5. Gorlitse (hutan atau biasa).
  6. Klintuh.

Semua spesies berbeza dengan satu sama lain, mempunyai ciri-ciri kelakuan yang pelik. Tidak seperti burung peliharaan, sarang liar di hutan dan di tebing sungai yang curam, di tebing dan di tempat lain jauh dari tamadun manusia. Burung tidak hidup bersendirian, tetapi di seluruh koloni. Setiap pasangan yang sudah berkahwin semestinya mengeram dua atau tiga telur.

Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa dan amatur individu liar di rumah merpati domestik. Permintaan khas untuk penanam merpati adalah burung merpati merpati - salah satu yang paling indah di kalangan spesies liar.

Pandangan ini mempunyai nama lain - nama. Ciri-ciri utama wakil baka adalah seperti berikut:

  • panjang badan mencapai 45 cm,
  • ekor ialah 66-77 cm,
  • berat ayam - kira-kira 650 g,
  • sayap sayap - 70 cm atau lebih, sambil melepaskan merpati yang membanting keras,
  • warna bulu kelabu abu-abu, walaupun di belakang bulu mungkin mempunyai naungan kelabu-coklat,
  • leher dan payudara berwarna merah-kelabu,
  • tanah perkuburan dan paruh - tipis kuning, kuning.

Lelaki dan perempuan tidak berbeza antara satu sama lain dalam warna.

Di samping Eropah, burung merpati liar merpati kayu biasa juga biasa di Turki dan Himalaya, di Iran dan Iraq. Menariknya, di kawasan utara mereka adalah nomad, tetapi di semua kawasan lain mereka lebih suka tinggal di satu tempat. Burung habitat memilih hutan luruh, konifer atau campuran, walaupun mereka sering dijumpai di dataran bandar-bandar besar.

Berjalan ke Moldova. Apabila kembali, pek sepenuhnya dibahagikan kepada pasangan, yang mula membina sarang dan bertelur.

Merpati kebanyakannya hutan. Sarang nyakhi lebih suka membuat 10 hingga 12 meter besar, ketinggian, memilih untuk ini pokok tertinggi dengan mahkota padat. Sarang sepenuhnya dipasang dari ranting, dan jika anda melihatnya dari bawah, ia akan bersinar. Setiap cawangan untuk sarang melepasi pemilihan ketat.

Burung sangat malu. Jika anda menakutkan seekor merpati, setelah memindahkannya dari tempatnya, merpati kayu paling kerap tidak kembali.

Setiap perempuan dari burung merpati liar craigon kayu meletakkan di dalam sarangnya biasanya dua atau tiga telur. Perempuan dan lelaki mengerubut mereka secara bergantian. Chicks dilahirkan dalam 15 - 17 hari. Ibu bapa mereka memberi mereka susu merpati, sejenis makanan khas yang mereka hasilkan dalam goiter mereka. Nestlings hanya meminumnya, mencelupkan payung mereka ke dalam bengkak ayah atau ibu mereka. Seminggu kemudian, mereka mula memberikan suapan yang biasa, dan enam minggu selepas kelahiran, anak-anak ayam cuba terbang keluar dari sarangnya.

Makanan utama merpati adalah sayuran. Ini termasuk:

  • benih tumbuhan,
  • acorns and seeds
  • kacang,
  • buah dan buah-buahan pokok renek dan pokok,
  • rumput

Cacing dan ulat, serta slug, termasuk dalam diet merpati liar, walaupun ini bukan makanan utama mereka.

Burung dewasa mengumpul makanan dari dahan pokok atau duduk tepat di atas tanah, memusnahkan buah atau biji yang jatuh. Apabila memberi makan merpati kayu kadang-kadang menunjukkan keajaiban akrobatik - burung itu boleh dengan mudah digantung di cawangan terbalik, mengeluarkan kacang yang disukai dengan paruhnya.

Bahaya bagi mereka adalah:

  • di langit - burung besar mangsa,
  • terdapat pemangsa hutan di pokok-pokok. Karten yang sama dapat memanjat pokok dan menghancurkan sarang burung merpati,
  • di tanah - rubah dan badgers. Oleh kerana individu-individu baka ini agak besar, mereka tidak dapat terbang dengan serta-merta, sehingga di bumi mereka berada dalam bahaya.

Burung mangsa - musuh utama merpati - telah berkurangan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, berkat populasi baka berkembang secara beransur-ansur. Sebaliknya, di banyak negara, wakil-wakil spesies ini dianggap sebagai perosak dan mengurangkan berat ternakan, menembak ribuan burung setiap tahun, menghalang mereka daripada bersarang, dan sebagainya. Tetapi masih menjadi spesies Viola yang terancam, mengingat jumlah mereka di planet ini, tidak terancam.

Darah kelabu

Mereka pertama kali diperhatikan dan diterangkan di Indonesia. Mereka lebih suka tinggal di bakau, di pokok. Sarang diletakkan pada bulan-bulan pertama musim bunga.

  • bulu abu perak,
  • sayap dengan warna yang sama, tetapi dengan tepi hitam,
  • bahagian kusut leher dengan warna kehijauan,
  • mata merah atau ungu.

Dewasa tumbuh panjang hingga 37 cm.

Burung merpati batu

Spesies ini serupa dengan kelabu kelabu, tetapi wakilnya mempunyai ekor yang lebih ringan dan paruh hitam. Jumlah mereka jauh lebih kecil, burung-burung ini hidup terutama di bahagian pergunungan Tibet, Korea dan Wilayah Altai. Burung merpati liar spesies ini berpasangan secara berpasangan di bangunan manusia lama atau di celah batu, yang mana mereka menerima nama samaran mereka.

Terdapat spesies burung merpati batu - payudara putih. Warna bulu para wakil dari spesies ini lebih ringan.

Burung terutamanya menarik perhatian mereka. Mereka tinggal di zon hutan-padang rumput Ukraine dan Moldova, di selatan Eropah dan di banyak tempat lain. Selalunya anda boleh bertemu dengan mereka pada musim gugur atau musim bunga, apabila tempoh penerbangan burung bermula.

  • panjang badan - 27 cm,
  • berat purata - 200 g,
  • warna bulu berwarna kelabu, dengan jalur hitam di bahagian belakang leher,
  • sayap menunjuk dengan jalur putih,
  • berbentuk baji atau agak berbentuk bujur,
  • cakar adalah merah.

Dewasa tumbuh sebanyak 27 cm.

Pakar pakar bedah membezakan sehingga 160 subspesies jenis kura-kura penyu. Ada orang yang tinggal di Asia dan Afrika, serta di Australia. Kami memberikan penerangan ringkas tentang yang paling biasa di antara mereka.

  1. Buah-buahan para penjaja kecil dengan nyanyiannya adalah seperti tawa seorang lelaki, yang mana ia dikenali sebagai burung "ketawa". Serangan kura-kura sering ditangkap dan disimpan di penangkapan.
  2. Dove pendek-ekor. Dia tinggal di China dan di Semenanjung Hindustan dan Indochina. Panjangnya tumbuh hingga 22 cm, dengan ekornya sendiri - sehingga 9 cm. Laki-laki lebih sedikit daripada betina, dengan warna yang lebih ringan. Bulu mereka berwarna coklat kemerahan, dan lehernya berwarna abu-abu.
  3. Burung merpati. Habitat - bahagian Eropah negara kita, serta Asia dan Afrika. Individu spesies tidak aktif, tinggal di bandar, tidak jauh dari orang. Sarang dibuat bukan sahaja di pokok-pokok, tetapi juga di celah-celah rumah, di atas bukit-bukit bangunan. Bulu coklat berwarna, leher dan payudara berwarna merah jambu. Di leher orang dewasa, separa kambing putih jelas, dalam haiwan muda ia tidak hadir.
  4. Kura-kura penyu biasa. Ia serupa dengan rupa merpati biasa, tetapi berbeza dengan struktur badan yang lebih elegan dan saiz yang lebih kecil. Berat - 120 g. Bulu mempunyai pewarna motley, dengan sejumlah besar impregnasi merah-coklat. Ia hidup di Eropah dan Asia, di Siberia dan di utara benua Afrika. Orang-orang ini bukan sahaja terbang dengan baik, tetapi juga dengan cepat bergerak di sepanjang tanah. Mereka lebih suka menetap di hutan atau pokok renek, berhampiran dengan badan air. Hibernate di Afrika, lebih dekat dengan khatulistiwa.
  5. Siberian kura-kura (itu adalah yang besar). Warna bulu adalah sama dengan warna cacing penyu yang biasa, tetapi saiznya lebih besar. Dia tinggal di Timur Jauh dan Transbaikalia, dan juga ditemui di selatan Siberia. Menetap di hutan bercampur dan di kawasan terbuka. Memimpin gaya hidup migrasi.

Spesies merpati ini berbeza dari saudara-saudaranya dengan bulu yang cantik, yang mempunyai warna biru kebiruan. Selain itu:

  • leher dan dada burung berwarna malachite,
  • sayap naungan biru batu tulis, legap, terdapat jalur hitam melintang,
  • ekor terdiri daripada bulu gelap dengan jalur hitam,
  • cakar merah gelap.

Di betina, warna bulu tidak cerah seperti lelaki, dan atas dasar ini mereka boleh dibezakan.

Habitat utama clintukha adalah Turki dan China, Afrika. Mereka juga ditemui di Siberia dan Kazakhstan.

Wakil-wakil baka hidup terutamanya di hutan, lebih suka tidak membina sarang untuk menetap di lubang-lubang pokok. Mereka sesuai dan kebun bic dan hutan limau. Sarang di hollows dibuat daripada ranting kering.

Burung menjadi sangat rahsia semasa musim pembiakan. Lelaki, memanggil wanita, bersembunyi di mahkota-mahkota pepejal. Sekiranya terdapat sebarang bahaya, mereka dengan serta-merta melambung ke atas dan cepat hilang di kalangan cawangan.

Bolehkah makan merpati jalanan

Persoalan kerap kali yang menarik minat orang ramai boleh dimakan merpati liar? Doktor-doktor tidak menyarankan ini. Jika anda benar-benar mahu mencuba daging merpati, lebih baik memerintahkan ayam di ladang-ladang swasta khusus, di mana mereka dibawa keluar dan diberi makan makanan seimbang. Tetapi membeli di pasaran dari penjual yang tidak dikenali, anda secara tidak sengaja berisiko - anda boleh dengan mudah melepaskan bangkai seekor burung liar.

Apa yang membahayakan, anda bertanya? Sesungguhnya semua orang telah mendengar peribahasa itu - kami adalah apa yang kami makan dan minum. Dengan kata lain, sel-sel kita terbentuk dari bahan-bahan binaan yang kita menyerap makanan. Ini juga berlaku untuk merpati. Sekarang fikirkan sendiri:

  • burung jalanan adalah pemilih tentang makanan, makan di mana sahaja mereka berada, walaupun di tempat pembuangan sampah (anda mesti melihatnya di sana),
  • mereka minum air terus dari lopak, dan ia tidak bernilai menjelaskan jalan genangan jalanan.

Hujah lain tidak memihak kepada daging ayam dari jalan - seekor burung merpati liar tinggal hanya tiga hingga lima tahun, sementara saudara kandungnya hidup 15 atau lebih. Alasan utama - makanan yang hanya mendapat faedah terakhir. Itulah sebabnya tidak disyorkan untuk makan merpati yang dilahirkan dan dibesarkan di jalanan: daging mereka tidak dibentuk berdasarkan produk mesra alam.

Tonton video itu: Burung Uncal Merah dan Suaranya (Oktober 2019).

Загрузка...